français | nederlands

Over dit project

Wat?


Het project De Schaarbeekse Taal verzamelt woorden die door verschillende bevolkingsgroepen rond de Berenkuil worden gebruikt. Het doel van het project is om de sociale cohesie tussen de verschillende gemeenschappen te bevorderen door de rijkdom te weerspiegelen van de talen die worden gesproken rondom de Berenkuil.

Naast Frans, de gemeenschappelijke noemer, voegen het Arabisch, Turks, Berbers, Nederlands, Brussels Swahili, Spaans, Pools en veel andere talen hun smaken toe aan de taal die je hier op straat hoort. Het woordenboek van de Schaarbeekse Taal absorbeert die invloeden. Het is veranderlijk, buigbaar en organisch.

De Schaarbeekse Taal is een project van Constant, in het kader van het wijkcontract Navez-Portaels. Het project speelt zich af op en rond het Verboekhovenplein, aka de Berenkuil, tussen 2009 en 2012.

Hoe?


In 2010 en 2011 organiseert Constant thema-ontmoetingen tussen bewoners van de wijk, met de bedoeling om bijzondere woorden te registreren. Die woorden worden toegevoegd aan het geluidswoordenboek. Op elke ontmoeting volgt een radio-uitzending rond het thema, uitgezonden door Radio Panik, op 105.4 FM.

In de loop van 2011 zullen buurtbewoners, geluidskunstenaars, dichters, liedjesmakers en andere creatieve duizendpoten de woorden verwerken in artistieke werk. Iedereen is van harte uitgenodigd om met de woorden aan de slag te gaan!

Zin om deel te nemen?


Heb je zin om mee te doen aan de ontmoetingen, aan de radio-uitzendingen, om je buren te ontdekken, om woorden uit te wisselen of om iets te doen met de geluiden in het woordenboek? Aarzel dan niet en neem contact op!

Wij zijn


Coordinatie: Clémentine Delahaut, Peter Westenberg, An Mertens – Constant www.constantvzw.org
Website: Michael Murtaugh, Femke Snelting, Pierre Marchand
Mastering: Jonathan Poliart
Communicatie: Donatella Portoghese
Logo: Ludivine Loiseau

Partners


De Schaarbeekse taal is een project va de vzw Constant. Team: An Mertens, Clémentine Délahaut, Peter Westenberg.

Het project wordt mogelijk gemaakt door financiële steun in het kader van het Wijkcontract Navez-Portaels.


Brussels Hoofdstedelijk Gewest


Gemeente Schaarbeek


Renovas

Meewerkende organisaties en personen: